Vastgoedschatter

Veelgestelde vragen

Hoe schatten jullie de waarde van een woning?

We schatten de waarde van een woning aan de hand van miljoenen gegevens. Veel van deze gegevens kan je heel eenvoudig krijgen bij overheidsinstanties en andere publieke bronnen. Daarnaast hebben we zelf een enorme hoeveelheid aan verkoopgegevens verzameld. Al deze gegevens worden dan in een formule gestoken. Deze formule is gemaakt op basis van een "geheim" algoritme en wordt constant geüpdatet om een zo correct mogelijke schatting te kunnen geven. Onze waarderingsformule is heel gevoelig en zal elke woning anders waarderen.

Hoe ziet deze waarderingsformule eruit?

De wiskundige modellen die onze ingenieurs en wiskundigen gemaakt hebben zoeken verbanden tussen al de verkoopsgegevens die wij verzameld hebben. Daarbij is natuurlijk de grootte van de woning heel belangrijk maar ook de locatie speelt een doorslaggevende rol. Op basis van al onze gegevens ontdekken onze specialisten zo constant patronen met wat academici "statistical machine learning" noemen. De waardering van een woning wordt met andere woorden beïnvloed door de historische verkoopsprijzen van woningen in de buurt en van woningen met dezelfde karakteristieken zoals oppervlakte en aantal slaapkamers

Is het zo eenvoudig?

Wel, deze uitleg schetst op een heel hoog niveau iets wat zeer gesofisticeerd is en na vele maanden zwoegen en zweten tot stand is gekomen. Zo moeten onze algoritmes ook rekening kunnen houden met tegenstrijdige data, evoluties in de tijd, enz. Daarom zal onze schatting beter zijn indien we veel relevante informatie over jouw buurt hebben verzameld.

Ik denk dat jullie schatting te laag / te hoog is.

Onze schattingen zijn enkel maar een startpunt bij het bepalen van de waarde van een woning. Onze schatting is enkel maar gebaseerd op de informatie van de woning die jij ons gegeven hebt. Wij weten niet of je een mooi afgewerkt interieur hebt, net een nieuwe keuken hebt laten installeren of een mooie aangelegde tuin hebt. Over sommige buurten hebben we ook veel meer informatie dan over andere wat de nauwkeurigheid verhoogt.

Hoe nauwkeurig is jullie schatting?

Onze data tonen dat de meerderheid van onze waardebepalingen een nauwkeurigheid hebben van meer dan 85%. Wanneer het huis uniek is (bv. kasteeltje, historisch pand, unieke architectuur) is onze waardebepaling minder nauwkeurig.

Wie berekent de schatting en hoe wordt dit gedaan?

We hebben geen onbemand vliegtuigje dat van huis naar huis vliegt om met een schatting te komen, maar we hebben wel wiskundigen die elke dag - en sommige nachten - werken met enorme hoeveelheden data. Ze leven en ademen waarderingsmodellen en stellen onze algoritmes elke dag een beetje beter af.

Is jullie schatting een officiële waardebepaling?

Onze schatting is geen officiële waardebepaling en je kan het niet in plaats hiervan gebruiken. Natuurlijk kan je het wel delen met je vastgoedmakelaar. Het is een schatting van de waarde vandaag gebaseerd op de data die wij ter beschikking hebben vandaag. Onze schattingen kunnen niet als basis dienen voor een financiële transactie. Onze data kunnen namelijk niet volledig zijn of fout zijn. We hebben ook niet fysiek de woning bezocht. Onze schatting is met andere woorden een startpunt en neemt niet alle details in overweging om de echte prijs van een huis te bepalen.

Waar komen al jullie gegevens vandaan? Hoe kunnen jullie dit allemaal weten?

De data zijn - geloof het of niet - grotendeels publiek. Echt? Heeft u dit nooit geweten? Dat is omdat de data moeilijk te vinden zijn en heel veel werk vragen om te verzamelen bij de verschillende bronnen. Wij hebben ons huiswerk gedaan om deze enorme berg van publieke gegevens te verzamelen en er iets unieks mee te doen wat jij bij geen enkele publieke bron zal terugvinden.

Feedback
"Fantastisch initiatief!! METEN IS WETEN!"
Frederik T. 24 april, 2012
"Je zal het waarschijnlijk wel weten maar ik wil toch nog eens zeggen dat de schatting via jullie website werkelijk heel goed en realistisch is."
Marion P. 23 januari, 2012
"Zeer goede website om te helpen bij koop of verkoop. Proficiat!"
Danny V. 15 juni, 2011
"Ik heb een huis 17% onder de vraagprijs kunnen kopen door jullie schatting te gebruiken bij het onderhandelen!"
Thomas K. 3 mei, 2011
"Geweldig concept! Statistieken over je nieuwe buurt opzoeken is echt geniaal!"
Rob L. 9 december, 2010
"Jullie website heeft mij enorm geholpen om een verkoopprijs voor mij huis te kiezen."
Walter M. 29 september, 2010
"Ik vond jullie website heel gebruiksvriendelijk."
Bart G. 18 september, 2010
Geef feedback
Mobile Analytics